HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Beton Çeşitleri

18-08-2022 18:36
Beton Çeşitleri

Binalar, köprüler, duvarlar, yüzme havuzları, karayolları, havaalanı pistleri, zeminler, teraslar ve hatta beton ev dahil, baktığınız her yerde beton bulabilirsiniz. Tüm bu yapılar, basit bir formüle sahip insan yapımı bir malzemeye dayanmaktadır. Peki beton nedir, beton çeşitleri nelerdir, özellikleri nelerdir, hepsini detaylıca inceleyelim. Beton ile ilgili merak ettiğiniz her şey burada.

İmalatını Yaptığımız Beton Çeşitleri

Wash Beton Karo

Prekast Beton

Ağır Beton Nedir?

Ağır Beton Nedir?

Ağır Beton; çimento, su ve iri agregalardan oluşan bir yapı malzemesidir. Birbirlerine karıştırıldıklarında zamanla sertleşen bir yapı malzemesi oluştururlar. Ne kadar su ve çimento kullandığınız betonun özelliklerini belirler, örneğin:

  • Kuvvet
  • Dayanıklılık
  • Isıya veya radyasyona karşı direnç
  • İşlenebilirlik

Taze betonun birçok farklı uygulaması vardır ve daire, dikdörtgen, kare ve daha bir çok geometrik şekle dökülebilir. Merdivenler, kolonlar, kapılar, kirişler ve diğer yapılar için de kullanılabilir. Betonun ne kadar sağlam olduğunu ve inşaatta nasıl kullanılacağını gösteren normal, standart ve yüksek mukavemetli dereceler vardır. Peki sizin betonun hangi çeşidine ihtiyacınız var?

Rehberimiz, proje gereksinimlerinize göre karar vermenize yardımcı olabilir. Ayrıca beton kullanacağınız projeleriniz var ise Özkul Yapı ile iletişime geçerek ihtiyacınız olan beton çeşidini satın alabilirsiniz.

Beton Yapım Yöntemleri Nelerdir?

Beton Tozu

Beton yaptığınızda, ne amaçla kullanırsanız kullanın, istediğiniz kaliteyi elde etmek için doğru orantıları karıştırmanız gerekir. İşte beton yapmak için aşağıdaki karışım yöntemlerini kullanabilirsiniz.

  • Nominal karışım:Bu karışım, küçük konut yapıları gibi sıradan inşaatlar için kullanılır. Nominal karışımların çoğu 1:2:4 oranını kullanır. İlk sayı çimento oranı, ikinci sayı kum oranı ve üçüncü sayı malzemelerin ağırlık veya hacmine göre ihtiyaç duyulan agrega oranıdır.
  • Tasarım karışımı: Tasarım karışımı karışımın basınç dayanımını belirlemek için laboratuvar testleri kullanılarak sonlandırılan oranlara dayanır. Bu, beton bileşenin yapısal tasarımına bağlı olarak ihtiyacınız olan gücü belirleyecektir.

Beton nasıl yapılır detaylı öğrenmek için linki tıklayarak içeriğimizi inceleyebilirsiniz.

Beton Karıştırma Yöntemleri

Dökme Beton

Karışım oranlarının yanı sıra betonu karıştırmak için kullanılan iki yöntem de vardır:

  • Makine ile karıştırma:Bu yöntem için farklı türde makineler kullanılır. Malzemeler makineye yerleştirilir ve daha sonra karıştırılır. Sonuç taze betondur.
  • Elle karıştırma:Elle karıştırıldığında, malzemeler düz bir yüzeye yerleştirilir. İşçiler daha sonra malzemeye su ekliyor ve bu iş için tasarlanmış özel aletler kullanarak çimentoyu elle karıştırıyorlar.

Kullandığınız karışım türü, istediğiniz betonun miktarına ve kalitesine bağlıdır.

Beton Çeşitleri Nelerdir?

Beton Çeşitleri

Bazıları aynı amaç için kullanılabilen birçok farklı beton türü vardır. Bu, yapmak istediğiniz işe bağlıdır. Görevi gerçekleştirmek için uygun beton formunu seçebilirsiniz. Aşağıda özel beton türleri ile ilgili detaylı bilgileri bulabilirsiniz.

Özel Beton Türleri Nelerdir?

1. Normal Dayanımlı Beton

Bu beton, 1:2:4 oranını kullanarak tüm temel bileşenleri (beton, kum ve agrega) birleştirir. Normal dayanımlı beton üretmek için bu yöntemi kullanabilirsiniz. Sertleşmesi yaklaşık 30 ila 90 dakika sürer, ancak bu, beton sahasındaki hava koşullarına ve çimentonun özelliklerine bağlıdır.

Normalde yüksek çekme dayanımına ihtiyaç duymayan kaldırımlar veya binalar için kullanabilirsiniz. Rüzgar yükü veya titreşimlerin yarattığı gerilmelere çok iyi dayanmadığı için diğer birçok yapı için çok iyi değildir.

Normal Dayanımlı Beton

2. Betonarme

Bu beton formu, endüstride ve modern inşaatta yaygın olarak kullanılmaktadır. Betonun sertleşmesinden önce betona teller, çelik çubuklar veya kablolar yerleştirilerek betonarmenin mukavemetinin arttırılmasına yardımcı olunur. Bu öğeler için daha tanıdık bir isiminşaat demiridir.

Bu takviyeler, çekme kuvvetlerine direnirken, betonun kendisi de basınç kuvvetlerine direnir. Son olarak aralarında güçlü bir bağ oluştururlar ve sonuç olarak iki malzeme uygulanan çeşitli kuvvetlere direnir. Özünde, tek bir yapısal unsur haline gelirler. 19. yüzyılda icat edilen bu betonarme türü inşaat sektörünü önemli ölçüde değiştirdi. O dönemden günümüze kadar yapılan binalar, köprüler ve yollar betonarme çeşidine dayanmaktadır.

Zemin Betonu

3. Öngerilmeli Beton

Birçok büyük beton projesinde öngerilmeli beton üniteler kullanabilirsiniz. Öngerilmeli beton özel bir teknik kullanılarak oluşturulur. Betonarme gibi, çubukları veya tendonları içerir. Ancak bu çubukları veya tendonları, betonun fiili uygulamasından önce geriniz

Beton karıştırılıp yerleştirildiğinde, bu çubuklar, kullanıldıkları yapısal birimin her iki ucuna yerleştirilir. Beton sertleştiğinde, bu birim sıkıştırmaya alınır.

Bu işlem, ünitenin alt kısmını çekme kuvvetlerine karşı daha güçlü hale getirir. Bununla birlikte, ağır ekipman ve kalifiye işgücü gerektirir. Normalde, öngerilmeli üniteler yerinde oluşturulur ve monte edilir. Öngerilmeli beton, köprüler, ağır yüklü yapılar veya uzun açıklıklı çatılar inşa etmek için kullanılır.

Ön Gerilmeli Beton

4. Prekast Beton

Bu beton, kesin şartnamelere göre bir fabrikada oluşturulur ve dökülür. Prekast beton üniteler daha sonra sahaya taşınır ve monte edilir.

Otoyollarda seyir halindeyken bu birimlerin şantiyelere taşındığını sık sık görürsünüz. Prekast beton aşağıdakiler için kullanılır:

  • Beton bloklar
  • Prekast duvarlar
  • Prekast binalar
  • Merdiven üniteleri

Prekast beton kullanmanın avantajı hızlı montajıdır. Üniteler bir fabrikada üretildiği için çok kalitelidir. Prekast beton ile ilgili daha fazla bilgi almak için linki tıklayarak detaylı bilgi alabilirsiniz.

Prekast Beton Bordür

5. Hafif Beton

Hafif beton, yoğunluğu 1920 kg/m3’ten az olan her türlü betondur. Bu hafif betonu, hafif agregalar kullanarak üretebilirsiniz. Agregalar, beton stilinin yoğunluğunu artıran bileşenlerdir. Bu hafif agregalar, scoria veya pomza gibi doğal malzemeleri, kil ve genişletilmiş şeyl gibi yapay malzemeleri veya vermikülit ve perlit gibi işlenmiş malzemeleri içerir. En önemli özelliği ısı iletkenliğinin çok düşük olmasıdır.

Hafif betonun yaygın kullanımları arasında uzun uzanan köprüler ve yapı taşları oluşturma yer alır. Çelik yapıları korumak için de kullanabilirsiniz.

Hafif Beton

6. Yüksek Yoğunluklu Beton

Yüksek yoğunluklu betonun çok özel bir amacı vardır. Atom santrallerinin yapımında sıklıkla kullanılır. Yüksek yoğunluklu betonun oluşturulmasında kullanılan ağır agregalar yapının radyasyona direnmesine yardımcı olur.

Normalde ezilmiş kayalar kullanılır. Baryum sülfattan oluşan ve baryumun ana bileşeni olan renksiz veya beyaz bir malzeme olan baritler, en sık kullanılan kırılmış kayadır.

Yüksek Yoğunluklu Beton

7. Hava Katkılı Beton

Bazı beton türleri, her fit küpte milyarlarca mikroskobik hava hücresi barındırır. Bu küçük hava cepleri beton üzerindeki iç basıncı azaltır. Suyun donduğunda genişleyebileceği küçük odalar sağlarlar.

Karıştırma işlemi sırasında alkoller, reçineler veya yağ asitleri gibi çeşitli köpürtücü maddeler eklenerek hava betona sürüklenir. Beton şantiyede karıştırıldığı için bu dikkatli bir mühendislik denetimi altında yapılmalıdır. Sürüklenen hava, beton hacminin yaklaşık %3 ila %6’sını oluşturur. Donma ortamında veya donma-çözülme döngülerinin olduğu yerlerde kullanılan hemen hemen tüm betonlar hava içerir.

Hava Katkılı Beton

8. Hazır Beton

Merkezi bir tesiste hazırlanan ve yıkanan beton, hazır betondur. Bu betonu, çimento kamyonlarıyla sahaya taşırken karıştırabilirsiniz. Kamyonlar şantiyeye ulaştığında, daha fazla işlem gerekmediği için çimentoyu hemen kullanabilirsiniz. Hazır beton, büyük bir hassasiyetle geliştirilen spesifikasyonlara göre karıştırılan özel bir betondur.

Hazır beton yapmak için merkezi bir konum gerekir. Bu konumların çalışma sahasından ayarlanabilir bir mesafeye yerleştirilmesi gerekir. Betonun şantiyeye ulaşması çok uzun sürerse hiçbir faydası olmayacaktır. Çoğu durumda, şantiye hazırlık tesisinden uzaktır. Geciktirici maddeleri betonun sertleşme süresini geciktirmek için kullanabilirsiniz. Binalar, yollar, duvarlar ve daha fazlası için hazır beton kullanabilirsiniz.

Hazır Beton

9. Hacimsel Beton

Bu beton, beton santrali ile şantiyeler arasındaki uzun mesafeler sorununu çözmek için hazır betona alternatif olarak oluşturulmuştur. Hacimsel mobil mikserler olarak bilinen özel kamyonlar gerektirir. Beton malzemeleri ve şantiyede karıştırılacak suyu taşırlar.

Hacimsel beton, bir inşaatçı tek bir sahada iki farklı beton karışımına ihtiyaç duyduğunda son derece kullanışlıdır. Beton gerektiği gibi karıştırılıp dağıtılabildiğinden, bir kamyonun iki farklı beton karışımı üretmesini sağlar. Farklı beton türlerine ihtiyaç duyduğunuz büyük şantiyelerde ve çoklu projelerde kullanılmaktadır.

Hacimsel Beton

10. Dekoratif Beton

Dekoratif beton, görsel ve estetik açıdan çekici beton karışımları oluşturur. Bu dekoratif beton, aşağıdakiler gibi çeşitli işlemlerden geçer:

  • Boyama
  • kalıplama
  • parlatma
  • dağlama

Dekoratif kaplamaların uygulanması

Estetik bir görünüm katmak istediğiniz herhangi bir proje için idealdir. Ayrıca donuk yüzeylere veya yapılara biraz "kişilik” katmanın harika bir yoludur. Örneğin, yüzme havuzları ve döşemeler dekoratif için betondan büyük ölçüde faydalanabilirsiniz.

Dekoratif Beton

11. Hızlı Sertleşen Beton

Aceleniz mi var? O zaman hızlı sertleşen betona ihtiyacınız var. Bir projeyi tamamlamak için zamanınız kısıtlıysa idealdir. Daha hızlı kurur. Düşük sıcaklıklara karşı çok dayanıklıdır. Bu nedenle yılın herhangi bir zamanında kullanabilirsiniz. Özellikle soğuk havanın diğer birçok beton türünü kullanmanıza izin vermediği kış aylarında kullanışlıdır.

Hızlı Sertleşen Beton

12. Akıllı Beton

Bu geleceğin beton teknolojisidir. Betonarme yapıların durumunu izlemek için farklı bir yol sunar. Kısa karbon lifleri, geleneksel bir beton mikseri kullanılarak betona ekleyebilirsiniz. Bu, gerilme veya gerilimle karşılaştığında betonun elektrik direncini etkiler. Bu tür betonları, betonun arızalanmasından önce olası sorunları tespit etmek için kullanabilirsiniz.

Küçük yapısal kusurları algılamada çok iyidir. Henüz yaygın olarak bulunmamakla birlikte, tekrarlanan deprem riskiyle karşı karşıya olan şehirler için geleceğin yapı malzemesi olmayı vaat ediyor. Akıllı beton, bu şehirlerdeki mühendislerin depremlerden sonra yapıların sağlığını kontrol etmelerini sağlayarak, durumlarının görsel bir incelemeden çok daha iyi bir şekilde değerlendirilmesini sağlar.

Akıllı Beton

13. Geçirimli Beton

Bu,yol ve kaldırımyapımında kullanılan en yaygın beton türlerinden biridir. Karayollarında veya havaalanı pistlerinde yağmur suyu akışı ve su havuzları ve su birikintileri sorunlarıyla başa çıkmak için tasarlanmıştır. Ayrıca, kaldırım ve fırtına kanalizasyon ihtiyacını azaltır.

Çimento, su ve iri agrega karışımından oluşur. Açık ölçekli, gözenekli bir yapı oluşturan kum içermez. Bu, suyun katmanlardan daha kolay geçmesini sağlar.

Geçirimli Beton

14. Rulo ile Sıkıştırılmış Beton

Ruloyla sıkıştırılmış beton, ağır yük taşıyan araçlarla yoğun trafikli karayollarında kullanabileceğiniz güçlü, yoğun bir betondur. Bu beton, üretim sürecinde daha az emisyon yayar ve bu da çevreye fayda sağlar.

Ruloyla sıkıştırılmış beton yol çalışmalarında, havaalanı pistlerinde, otoparklarda, kaldırımlarda ve endüstriyel hizmetlerde kullanabilirsiniz.

Silindirle Sıkıştırılmış Beton

15. Cam Beton

Modern beton şekli olan cam beton, geri dönüştürülmüş cam kullanılarak üretilir. Bu beton formunu, estetik çekiciliğin beton tasarımında önemli bir unsur olduğu durumlarda kullanabilirsiniz.

Yaygın olarak döşemede veya dekoratif cephelerde bulunan geniş formatlı levhalarda kullanabilirsiniz. Bu betona, kendine özgü bir renk veya ışıltı vermek için karıştırma işlemi sırasında parlak veya renkli cam ekleyebilirsiniz.

Cam Beton

16. Asfalt Beton

Asfalt olarak bilinen; yollarda, havaalanı pistlerinde, otoyollarda, otoparklarda, kaldırımlarda sıklıkla kullanılan bir beton şeklidir. Yani temelde kaldırıma ihtiyaç duyulan her yerde asfalt beton kullanabilirsiniz. Asfalt, bitüm adı verilen bir hidrokarbon karışımından oluşan koyu renkli bir mineraldir.

Otomobil endüstrisi ile birlikte asfalta olan ilgi de arttı. Dayanıklılığı, işlenebilirliği, kayma direnci, stabilitesi, yorulma direnci, esnekliği ve geçirgenliği ile tanınan ama yine de uygun şekilde tasarlanmış bir karışım gerektiren beton çeşididir. Agrega ve asfaltın kompozit karışımıdır. Farklı asfalt karışımları farklı amaçlar için kullanılmaktadır.

Asfalt Beton

17. Püskürtme Beton

Püskürtme beton, esas olarak uygulanma şekliyle diğer beton formlarından farklıdır. Bu püskürtme betonu bir çerçeve veya kalıp üzerine püskürüz. Bu uygulama daha yüksek hava basıncı gerektirdiğinden, yerleştirme ile aynı anda sıkıştırma işlemi gerçekleşir.

Püskürtme betonu, hasarlı ahşap, beton veya çelik yapıları onarmak için kullanınız. Ayrıca çalışma alanına erişimin zor olduğu veya kalıbın pratik olmadığı veya maliyetin düşük olduğu durumlarda da yaygın olarak kullanabilirsiniz.

Püskürtme beton

C40 50 ne demek?

C40 50 bir çeşit hazır beton harcıdır. Şantiyede beton döküm işleri için kullanılan çimento, agrega ve benzeri katkı maddeleri içeren kaliteli bir beton harcıdır. Geçirimsiz bir beton çeşididir. Paletler halinde hazırlanır ve kullanılır.

C20 beton nerelerde kullanılır?

Dayanıklılık şartı aranan betonarme binalarda ve yüksek yapılarda özellikle kullanılan bir beton çeşididir. Yapı ve inşaat işinde kullanılan en düşük beton çeşidi C20 betondur.

Kaliteli Beton Üreticisi Özkul İle Tanışın

Bugün sizlere en iyi beton çeşitleri hakkında bilgi verdik. Farklı sektörlerde ve farklı uygulamalar için uygun olan beton çeşitleri incelendik. Özkul kaliteli beton üreticisidir. Beton çeşitleri içerisinde en çok kullanılan hazır beton, prekast beton ve asfalt betonu biliyorsunuz. Beton üreticisi arıyorsanız kaliteli ve ucuz beton fiyatları için bizi arayınız.

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.